Jumaat, Oktober 31, 2008

BENTUK-BENTUK PENYELEWENGAN MLM KONVENSYENAL


DUNIA MLM ADALAH DUNIA KEUSAHAWANAN YANG UNIK DAN MENARIK. RAMAI ORG YANG BERGIAT DAN MENJADI PENGGEMAR MLM. KEBANYAKANNYA MENJADIKAN BIDANG INI SEBAGAI SUMBER KEWANGAN DAN MENAMBAH DUIT POKET. ADA 2 GOLONGAN YANG TERLIBAT DALAM MLM. SATU GOLONGAN YANG CENDERUNG MENUMPUKAN KERJAYA KEPADA SATU SYARIKAT SAHAJA. SATU GOLONGAN LAGI TIDAK ADA NILAI KESETIAAN. YANG UTAMA BG MEREKA ADALAH WANG ATAU BONUS. KESETIAAN YANG DIBERIKAN HANYALAH PADA SAAT SYARIKAT TERSEBUT BERDIRI TEGUH DAN MEREKA AKAN LARI KE SYARIKAT LAIN ANDAINYA SYARIKAT TERSEBUT NAMPAK GOYAH. ALHAMDULILLAH HPA MAMPU MELAHIRKAN BARISAN PEMIMPIN YANG SETIA DAN MEMPUNYAI JATI DIRI YANG MANTAP.
SOALNYA APA BEZA SISTEM MLM SYARIAH HPA DENGAN SISTEM MLM YANG LAIN.

1. DALAM MLM KONVENSIONAL LAIN ADA 2 SYARAT MAINTAIN YANG PERLU DIPATUHI UNTUK MEMASTIKAN ANDA DAPAT BONUS. SATU, MAINTAIN PERIBADI DAN KEDUA, MAINTAIN KUMPULAN. YANG PALING MENYIKSAKAN ADALAH MAINTAIN KUMPULAN KERANA JIKA ANDA ADA 6 KAKI MAKA SETIAP KAKI MESTI MENCUKUPKAN NILAI MAINTAIN KUMPULAN YANG BERJUMLAH RIBUAN NILAI MATA. SEBAB ITULAH BERLAKU PAKSAAN BELIAN UPLINE KE ATAS JARINGAN SECARA PAKSA, TIPU DAYA ATAU PUJUKAN. SYARAT INI PULA BERMULA DARI PANGKAT PERTAMA LAGI.

2. DALAM MLM KONVENSIONAL, YANG DIKATAKAN 'TABUNG KERETA' ATAU 'ANUGERAH KERETA' ITU SEBENARNYA ADALAH PERANGKAP. KEJAYAAN DIUKUR PADA KERETA MEWAH YANG DIPANDU. TAK NAMPAK KERETA, KUNCI PUN JADI BAHAN UNTUK DITAYANG. PADAHAL RAMAI DARIPADA AHLI MLM YANG MEMANDU KERETA MEWAH ITU HIDUP DI RUMAH YANG SEMPIT ATAU MASIH MENYEWA RUMAH. UNTUK PENUHI SYARAT TABUNG KERETA MEWAH BUKANNYA BEGITU MUDAH. BANYAK KOS TERPAKSA DIKELUARKAN DAN TOP -UP BARANGAN BEGITU BANYAK BERLAKU. BILA DAH DAPAT KERETA DAH MACAM MEMIKUL BIAWAK HIDUP PULA KERANA PERLU KEJAR SALE UNTUK MELEPASI SYARAT BAYARAN TABUNG KERETA. SEKIRANYA BAYARAN BULANAN SEKITAR 2500.00 MAKA SELALUNYA INSENTIF TABUNG KERETA HANYA SEKITAR 300 - 500.00 SAHAJA. JADI BAKINYA TERPAKSA DITANGGUNG OLEH PEMEGANG TABUNG KERETA TERSEBUT. PADA SAAT INI HANYA TUHAN SAHAJA YANG TAU APA YANG TERBUKU DALAM HATI PEMEGANG TABUNG KERETA ITU DAN HIDUPNYA BEGITU SENGSARA SEKALI!!

3. DALAM MLM KONVENSIONAL, AHLI-AHLINYA TIDAK MEMBENTANG PLAN PEMASARAN SECARA LENGKAP DAN TELUS. MEREKA MENGGAMBARKAN IANYA BEGITU MUDAH SEKALI UNTUK DICAPAI. KEADAAN INI HANYA DISEDARI KEMUDIAN APABILA ANDA SUDAH TERMAKAN UMPAN. MEMANG PADA PERINGKAT AWAL IA NAMPAK MUDAH TAPI SYARAT DAN TEKANAN AKAN DATANG SEBAIK ANDA CAPAI PANGKAT PERTAMA. APABILA SUDAH TERPERANGKAP AMAT SUKAR UNTUK CARI JALAN KELUAR. ANDA AKAN DIGUNA-GUNAKAN DENGAN KATA-KATA MOTIVASI YANG DAHSYAT-DAHSYAT. APABILA SUDAH TERKORBAN KELUARGALAH YANG MENJADI MANGSA.

BERSAMBUNG.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan