Sabtu, Mac 13, 2010

PENEMUAN BERASASKAN ILAHIAH UNTUK MENYIHATKAN AKAL

Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. Dia adalah seorang doktor neurology. Setelah memeluk Islam beliau amat yakin dengan kaedah perubatan Islam.

Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam, maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa kajian saraf dilakukan, terdapat beberapa urat saraf dalam otak manusia ini yang tidak dimasuki darah, pada hal setiap inci otak manusia memerlukan darah secukupnya untuk berfungsi secara normal.

Setelah membuat kajian yang memakan masa akhirnya beliau menemui jawapan bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak tersebut melainkan ketika seseorang itu bersolat ketika sujud. Urat tersebut memerlukan darah untuk beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud darah akan memasuki bahagian urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam. Begitulah keagungan ciptaan Allah SWT.
Jadi barang siapa yang tidak menunaikan solat maka otak tidak dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal. Oleh itu kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam ‘sepenuhnya’ kerana sifat fitrah kejadian memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agamanya yang indah ini.


JANGAN BIARKAN IMPIAN ANDA DICURI

Impian berfungsi menggerakkan kita bagi mencapai kecemerlangan dalam hidup. Ramai orang gagal kerana membiarkan impian mereka dicuri. Pencuri impian adalah mereka yang cuba menyakinkan kita bahawa segala yang kita impikan tidak mungkin tercapai.

Pencuri impian terbahagi kepada 3:

1. Pencuri impian yang sayangkan kita
Mereka ini tergolong dalam kalangan yang sayangkan kita sehingga tidak sanggup melihat andainya kita menemui kegagalan. Mereka mahu kita melalui hidup dengan biasa tanpa sebarang cabaran. Niat mereka sebenarnya baik tetapi Cuma mereka kurang memahami betapa bermaknanya impian itu pada kita.

2. Pencuri impian yang dengki
Golongan ini adalah golongan yang negative dan gagal mencapai impian mereka. Mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan kita gagal

3. Pencuri impian yang kurang keyakinan
Golongan ini sentiasa membuat kita sangsi dengan apa yang kita impikan kerana mereka sendiri tidak yakin dengan kebolehan diri mereka sendiri. Adakalanya berada dalam kelompok kita sendiri.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan